Aby nasze włosy były piękne zdrowe i lśniące potrzeba jest zrównoważonej diety by nie dopuścić do wszelkich awitaminoz, one to bowiem powodują częste wypadanie włosów. U zdrowego człowieka dopuszczalne jest wypadanie 100 włosów na dobę. Trzeba pamiętać, że włosom potrzebne są witaminy z grupy B, witamina A, E, H, F i C. Każda z tych witamin w inaczej stymuluje porost i witalność włosów.
Tak więc witamina działa na właściwy metabolizm zrogowaciałych komórek macierzy włosa. Brak lub niedobór tej witaminy objawia się słabymi łamliwymi włosami, które w wyniku długotrwałego braku wypadają. To witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Maksymalne jej pokłady znajdziemy w tkankach zwierzęcych takich jak ryby, tłuste mięso, sery, jaja, mleko oraz w pomidorach, papryce, marchwi, truskawkach i warzywach zielono listnych.
Witaminy z grupy B dołączają się bezpośrednio w procesach fizjologicznych wzrostu włosów, ochrania je przed działaniem niekorzystnych procesów zewnętrznych i przed chorobami. Tak witaminy B1 i B2 regulują pracę gruczołów łojowych, regulują proces budowy komórek i tkanek, zapobiegają tworzeniu się łupieżu. Można ją zauważyć i znaleźć znaleźć w piersi kurczaka, ziarnach słonecznika, oleju słonecznikowym i wieprzowinie. Witamina B3 wspomaga pracę układu krwionośnego wpływając na odpowiednią ilość krwinek i rozszerzając naczynia krwionośne dostarczają między innymi włosy w substancje odżywcze oraz tlen.
Witamina B5 wspiera pigmentację włosów hamując ich siwienie. Zgrywa główną rolę w procesach regeneracyjnych, a znaleźć ją możemy w brokułach i grzybach. Witamina B6 bierze udział w podziale komórek w mniszkach włosowych, a jej największą ilość dostarczymy organizmowi jedząc sardynki, banany i wątróbkę. Witamina B9 jest odpowiedzialna za porost włosa. To tak zwany kwas foliowy, którego nieprzebrane pokłady są w mielonym kminku. Kminek należy mielić bo w nasionach jest kompletnie nieprzyswajalny przez nasz organizm ( przelatuje przez układ trawienny w nienaruszonym stanie). Niedobór witamin z grupy B może kierować do nadmiernego łojotoku.
Witamina E chroni włosy przed działaniem wolnych rodników, nadaje im jedwabisty połysk i tym sprawia, że włosy wyglądają pięknie. Najwięcej witaminy E znajduje się w zbożach, olejach w tym w kukurydzianym, szafranowym, migdałach i orzechach. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach.
Witamina H także wpływa na porost włosów. Powstrzymuje ich siwieniu oraz łysieniu. Znakomitym źródłem tej witaminy są orzechy, kraby, grzyby, szpinak, pomidory, marchew, olej sojowy, mąka sojowa, sardynki i wątróbka.
Witamina F to zespół nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pobudza pracę wszystkich komórek organizmu w tym również włosów.
Wszystkie wyżej opisane witaminy obecnie można kupić w aptece jako produkty zestawów witamin, względnie przygotowanych suplementów diety.