Po wielu przemyśleniach i analizach doszedłem do wniosku że aparatura do bimbru stanowi podstawę w niełatwej drodze do sukcesu jakim bez wątpienia jet uzyskanie najlepszej jakości bimbru. W zakładce "Aparatura do bimbru" przedstawiłem szeroki opis oraz zdjęcia aparatury, wyjaśniłem podstawowe pojęcia jakie zachodzą w kolumnie rektyfikacyjnej.
Przepisy na bimber prawie każdy ma inne jednak ich podstawę niezmiennie od zawsze stanowią te same składniki i zbliżone proporcje: woda, cukier oraz drożdże. Dużo uwagi poświęciłem na przygotowanie bimbru z owoców. Jest to bardziej skomplikowany proces i wymaga o wiele więcej nakładów pracy. Jednak efekty są niemalże proporcjonalne do naszego trudu. Otrzymujemy bowiem najwyższej jakości trunek, którym zachwycimy naszych gości przy różnych okazjach.
Tak więc postanowiłem stworzyć dział, w którym publikuję przepisy na bimber. Starałem się dokładnie wytłumaczyć co? kiedy? trzeba dodać lub wymieszać by powstał dobry zacier a w efekcie bimber. Dodatkowo stronę wzbogacają przepisy na nalewki, które w różnych porach roku możemy przygotować używając oczywiście bimber. Są to nalewka z pigwy, miętówka oraz orzechówka.